رژیم غذایی برای بیماران کلیوی
8 نکته رژیم غذایی برای کمک به پیشگیری یا مدیریت بیماری مزمن کلیه
بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، بیش از یک نفر از هر هفت بزرگسال به بیماری مزمن کلیوی (CKD) مبتلا هستند، اما اکثر آنها تا زمانی که بیماری تشخیص داده نشده است، نمیدانند که تحت تأثیر قرار میگیرند.
از آنجایی که بیماری پیشرفته کلیه می تواند باعث تجمع مواد زائد در بدن شما شود و منجر به تعدادی دیگر از مشکلات سلامتی از جمله نقرس، بیماری های استخوانی و بیماری قلبی شود، بهتر است از سلامت کلیه های خود محافظت کنید حتی اگر اینطور نباشد. مورد. مبتلا به بیماری مزمن کلیه تشخیص داده شد.
رژیم غذایی شما یکی از مهم ترین راه ها برای حفظ سلامت کلیه ها برای پیشگیری یا مدیریت بیماری مزمن کلیوی است. در اینجا آنچه باید در مورد غذا خوردن برای حمایت از سلامت کلیه بدانید آورده شده است.
چگونه رژیم غذایی می تواند بر سلامت کلیه تأثیر بگذارد
کلیه ها مملو از رگ های خونی ریز هستند که به فیلتر کردن ضایعات و آب اضافی از خون شما کمک می کند و آن را از بدن شما خارج می کند. اگر به بیماری مزمن کلیه مبتلا هستید، کلیههای شما نمیتوانند آنطور که باید خون را فیلتر کنند، که منجر به تجمع بیش از حد مواد زائد در بدن شما میشود.
دیابت و فشار خون بالا (فشار خون بالا) دو عامل اصلی بیماری کلیوی هستند. کریستا ماروشاک، متخصص تغذیه در کلینیک کلیولند، میگوید که سطوح بالای قند خون در دیابت کنترلنشده و فشار خون بالا میتواند به رگهای خونی در کلیهها آسیب برساند و باعث شود آنها نتوانند کار خود را به درستی انجام دهند.
ماروشاکمی گوید: «دیابت درمان نشده یا کنترل نشده و فشار خون بالا می تواند تأثیر قابل توجهی بر ایجاد CKD در طول زمان داشته باشد.
بر اساس CDC، 11.3 درصد از جمعیت ایالات متحده دیابت و 38 درصد از بزرگسالان به پیش دیابت مبتلا هستند، در حالی که حدود نیمی از بزرگسالان ایالات متحده فشار خون بالا دارند. این افراد همچنین در معرض افزایش خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیوی هستند.
ماروشاک می گوید یک رژیم غذایی سالم می تواند به شما در پیشگیری یا مدیریت بیماری هایی مانند دیابت و فشار خون بالا کمک کند، تا حدی با کمک به حفظ وزن سالم. به نوبه خود، این امر به سلامت کلیه های شما کمک می کند.
به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی مناسب برای کلیه، ممکن است لازم باشد برای جلوگیری از آسیب بیشتر به کلیه، غذاهای خاصی را محدود کنید.
نکات رژیم غذایی برای سلامت کلیه
یک رژیم غذایی مناسب کلیه باید سدیم، کلسترول و چربی را محدود کند و در عوض روی میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، لبنیات کم چرب و گوشت بدون چربی (غذاهای دریایی، مرغ، تخم مرغ، حبوبات، آجیل، دانه ها و محصولات سویا) تمرکز کند. ماروشاک گفت. او می افزاید، افرادی که قبلاً مبتلا به بیماری مزمن کلیوی تشخیص داده شده اند، ممکن است نیاز به محدود کردن برخی مواد مغذی دیگر داشته باشند.
در اینجا هشت راه برای بهبود رژیم غذایی برای حفظ سلامت کلیه آورده شده است.
-
بشقاب خود را تقسیم کنید
به عنوان یک قانون کلی، ماروشاکپیشنهاد میکند در هر وعده غذایی از روش بشقاب من پیروی کنید: حدود نیمی از بشقاب خود را با سبزیجات و میوهها، یک چهارم با پروتئین بدون چربی و یک چهارم با غلات کامل پر کنید.
-
مصرف نمک خود را محدود کنید
سدیم به انواع مکان هایی که تصورش را نمی کنید نفوذ می کند، به خصوص در غذاهای بسته بندی شده مانند سوپ و نان. محدود کردن مصرف سدیم به کنترل فشار خون کمک می کند. بر اساس دستورالعمل های غذایی برای آمریکایی ها، 2020-2025 که توسط وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA) منتشر شده است، روزانه 2300 میلی گرم یا حدود 1 قاشق چایخوری نمک خوراکی مصرف کنید.
اگر در معرض خطر فشار خون بالا هستید یا قبلاً دارید، ماروشاک پیشنهاد میکند از یک رژیم کم سدیم، به ویژه رژیم غذایی DASH (رویکردهای غذایی برای توقف فشار خون بالا) پیروی کنید. همچنین این نکات را برای کنترل سدیم خود امتحان کنید:
سفارشات بیرونبر و صرف غذا را محدود کنید. ماروشاک می گوید: «نمک اغلب به غذای شما اضافه می شود و اقلام مورد استفاده در آشپزخانه رستوران ها ممکن است حاوی سدیم اضافه شده باشند. وقتی بیرون غذا می خورید، تحقیق کنید. او اضافه می کند که گاهی اوقات می توانید محتوای سدیم غذاها را در وب سایت رستوران پیدا کنید.
در خانه با غذاهای کامل و فرآوری نشده بپزید. هنگامی که در خانه غذا را با مواد تازه تهیه می کنید، دقیقاً میزان سدیم (و چربی) را در هر لقمه کنترل می کنید.
با چاشنی ها خلاقیت به خرج دهید. ماروشاک پیشنهاد می کند از نمک در هنگام آشپزی یا سر سفره اجتناب کنید. در عوض از ادویه جات، گیاهان، لیمو و سایر چاشنی های بدون سدیم استفاده کنید.
بسته را بررسی کنید. هر غذای آماده ای که حاوی 20 درصد یا بیشتر از سدیم مصرفی روزانه شما باشد، سدیم بالایی در نظر گرفته می شود. هر زمان که می توانید سوپ ها، وعده های غذایی منجمد و سایر غذاهای بسته بندی شده با برچسب کم سدیم یا بدون نمک را انتخاب کنید.
غذاهای کنسرو شده را قبل از مصرف بشویید. این به حذف سدیم اضافی کمک می کند.
-
به پروتئین توجه کنید
وقتی پروتئین می خورید، بدن شما مواد زائدی تولید می کند که توسط کلیه ها فیلتر می شوند. اگرچه پروتئین بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم است، اما خوردن پروتئین بیشتر از نیاز شما میتواند باعث شود کلیههای شما سختتر کار کنند. اگرچه تحقیقات در مورد اثرات رژیم غذایی با پروتئین بالا بر سلامت کلی کلیه هنوز در حال تکامل است، همانطور که در یک مطالعه در سال 2020 ذکر شد، اگر قبلاً به بیماری مزمن کلیه مبتلا هستید، احتمالاً پزشک شما یک رژیم غذایی کم پروتئین را توصیه می کند. ماروشاک می گوید: “پروتئین بیش از حد می تواند باعث تجمع مواد زائد در خون شما شود و کلیه های شما ممکن است نتوانند آن را حذف کنند.”
مروشک می گوید، افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیوی، صرف نظر از مرحله، که دیالیز نمی شوند، باید مصرف پروتئین خود را به 0.6 تا 0.8 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن محدود کنند تا پیشرفت بیماری کلیوی کاهش یابد. به عنوان مثال، طبق گفته بنیاد ملی کلیه هاوایی، فردی با وزن 150 پوند (68 کیلوگرم) به 40 تا 54 گرم پروتئین در روز یا حدود 4 تا 6 اونس پروتئین حیوانی یا گیاهی نیاز دارد. حتماً با یک متخصص تغذیه صحبت کنید تا مشخص شود چه مقدار پروتئین برای شما مناسب است.
چه مبتلا به CKD تشخیص داده شده باشید یا نه، انتخاب منابع پروتئین سالمتر و توجه به اندازه وعدههای غذایی میتواند مفید باشد. منابع خوب پروتئین عبارتند از:
گوشت بدون چربی، ماهی یا مرغ بدون پوست (یک وعده 2 تا 3 اونس، تقریباً به اندازه یک عرشه کارت است)
تخم مرغ
لبنیات (یک وعده ماست و شیر ½ فنجان است، در حالی که یک وعده پنیر یک اونس است، تقریباً به اندازه دو انگشت شست شما با هم)
لوبیا، نخود، عدس، نخود فرنگی (یک وعده ½ فنجان)
آجیل (یک وعده ¼ فنجان است)
-
کربوهیدرات های پیچیده را به کربوهیدرات های ساده انتخاب کنید
کربوهیدرات ها منبع اصلی انرژی بدن شما هستند و آنهایی که به طور طبیعی در غذاهای تازه یافت می شوند سرشار از فیبر هستند تا از سلامت قلب و روده حمایت کرده و قند خون شما را ثابت نگه دارند. با این حال، کربوهیدرات های ساده، مانند قندهای اضافه شده در دسرها، نوشیدنی های شیرین و بسیاری از غذاهای بسته بندی شده، می توانند قند خون را افزایش دهند و خطر چاقی، دیابت نوع 2 و بیماری قلبی را افزایش دهند.
به عنوان بخشی از یک رژیم کلی سالم، باید شیرینی ها و غذاهای حاوی قند اضافه شده را محدود کنید. برچسب های مواد غذایی را به دقت بررسی کنید: به گفته ماروشاک، قندهای افزوده در بسیاری از مکان های شگفت انگیز مانند ماست های میوه ای یافت می شود. انتخابهای کربوهیدرات سالمتر شامل غلات کامل، میوهها، سبزیجات، لوبیا و عدس است.
اگر دیابت دارید و انسولین مصرف می کنید، ممکن است لازم باشد در مصرف کربوهیدرات خود احتیاط بیشتری کنید. ماروشاکمیگوید: «احتمالاً افراد باید کربوهیدراتها را در وعدههای غذایی شمارش کنند تا بتوانند انسولین خود را به درستی مصرف کنند.
-
چربی های اشباع را محدود کنید و از چربی های ترانس پرهیز کنید
رژیم های غذایی سرشار از چربی های اشباع و ترانس خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهند – و آنچه برای قلب شما مضر است برای کلیه ها نیز مضر است. ماروشاک می گوید: «سلامت قلب و سلامت کلیه به هم مرتبط هستند، زیرا قلب دائماً خون را در سراسر بدن پمپاژ می کند و کلیه ها به طور مداوم خون را فیلتر می کنند تا مواد زائد و مایعات اضافی را از بدن خارج کنند.
دستورالعمل های غذایی USDA توصیه می کند که چربی اشباع شده را به کمتر از 10٪ از کل کالری روزانه خود محدود کنید. به گفته ماروشاک، منابع اصلی شامل گوشت، لبنیات پرچرب، کره، گوشت خوک، روغن نارگیل و روغن پالم است. و سعی کنید از چربی های ترانس موجود در غذاهای پخته شده و غذاهای سرخ شده اجتناب کنید. در عوض، چربیهای غیراشباع مفید برای قلب را که در ماهیهای چرب، آووکادو، زیتون، آجیل و بسیاری از انواع روغنهای گیاهی یافت میشود، ذخیره کنید.
-
مراقب مصرف الکل خود باشید
ماروشاک می گوید که الکل از راه های مختلفی به کلیه های شما آسیب می رساند. این ماده زائدی است که کلیههای شما باید از خون شما تصفیه کنند – و باعث میشود کلیههای شما کارایی کمتری داشته باشند. این باعث کم آبی بدن می شود که می تواند بر توانایی کلیه ها برای تنظیم سطح آب بدن شما تأثیر بگذارد. این می تواند بر عملکرد کبد شما تأثیر بگذارد، که به نوبه خود می تواند بر جریان خون به کلیه ها تأثیر بگذارد و در طول زمان منجر به بیماری مزمن کلیه شود. و مصرف زیاد الکل با افزایش خطر فشار خون بالا مرتبط است که می تواند منجر به بیماری کلیوی شود.
ماروشاک می گوید مردان و زنان نباید بیش از یک نوشیدنی الکلی در روز بنوشند. به گفته مؤسسه ملی سوء مصرف الکل و الکلیسم، این 12 اونس آبجو معمولی، 5 اونس شراب یا 1.5 اونس (یک لیوان) الکل مقطر است. او میگوید: «همیشه بهتر است در مورد مصرف الکل خود با پزشک خود صحبت کنید، زیرا برخی افراد اصلاً نباید آن را مصرف کنند.
-
با پزشک خود در مورد اینکه آیا باید فسفر و پتاسیم را محدود کنید یا خیر صحبت کنید
فسفر و پتاسیم مواد معدنی هستند که بدن شما برای فرآیندهای خاصی به آنها نیاز دارد. فسفر به ساخت استخوان های قوی کمک می کند، در حالی که پتاسیم به تنظیم ضربان قلب و حفظ عملکرد صحیح عضلات کمک می کند.
با این حال، اگر مبتلا به بیماری مزمن کلیه هستید، این مواد معدنی می توانند در خون انباشته شوند و مشکلاتی را در سراسر بدن ایجاد کنند. سطوح بالای فسفر میتواند کلسیم را از استخوانهای شما جدا کند، آنها را ضعیف و احتمال شکستن آنها را افزایش دهد و میتواند باعث خارش پوست، درد استخوان و مفاصل شود. ممکن است لازم باشد غذاهای سرشار از فسفر مانند پروتئین های حیوانی، محصولات لبنی و نوشابه های تیره رنگ را محدود کنید. سطوح بالای پتاسیم (که در برخی از میوه ها و سبزیجات و همچنین محصولات لبنی یافت می شود) می تواند باعث مشکلات قلبی شود. پزشک آزمایش خون را برای بررسی سطح پتاسیم و فسفر شما انجام می دهد. اگر مطمئن نیستید که باید مصرف این مواد معدنی را کنترل کنید، حتما بپرسید.
-
با یک متخصص تغذیه کار کنید
ایجاد تغییرات در رژیم غذایی می تواند دشوار باشد. اگر در تلاش هستید که به یک رژیم غذایی سالم پایبند باشید، یک متخصص تغذیه (RD) می تواند به شما کمک کند تا یک برنامه غذایی متناسب با نیازهای فردی خود ایجاد کنید.
ماروشاک می گوید: «مدیریت رژیم غذایی می تواند دشوار به نظر برسد. یک متخصص تغذیه می تواند به شما کمک کند تا غذاهایی را پیدا کنید که نیازهای غذایی خاص شما را برآورده می کند. »
https://www.everydayhealth.com/kidney-diseases/diet-tips-to-help-prevent-or-manage-chronic-kidney-disease/