کدام رژیم غذایی برای سرطان کبد بهتر است؟
اگرچه رژیم غذایی خاصی برای افراد مبتلا به سرطان کبد وجود ندارد، متخصصان مراقبت های بهداشتی می توانند غذاهای مختلفی را توصیه کنند که ممکن است به بهبودی کمک کند.
ویروس های هپاتیت B و هپاتیت C شایع ترین علل سرطان کبد هستند. با این حال، ژنتیک، قرار گرفتن در معرض مواد سرطان زا و عوامل مختلف سبک زندگی نیز می توانند در ایجاد سرطان کبد نقش داشته باشند.
رژیم غذایی مانند سایر عوامل سبک زندگی می تواند بر میزان مرگ و میر افراد در اثر سرطان کبد تأثیر بگذارد. این همچنین می تواند به طور بالقوه بر خطر ابتلا به این سرطان تأثیر بگذارد.
یک رژیم غذایی مغذی و متعادل و غنی از غذاهای خاص می تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد کمک کند.
در این مقاله به بررسی برخی از مواد غذایی می پردازیم که می توانند به کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد و کاهش مرگ و میر افراد مبتلا به این سرطان کمک کنند. همچنین توضیح می دهد که کدام غذاها بهتر است در طول درمان مصرف شوند.
دستورالعمل های تغذیه ای برای سرطان کبد
کارسینوم هپاتوسلولار (HCC) شایع ترین شکل سرطان اولیه کبد در بزرگسالان است و اغلب به دنبال ایجاد سیروز می باشد.
از آنجایی که سیروز بر اشتها و جذب مواد مغذی تأثیر منفی می گذارد و نیازهای متابولیکی را افزایش می دهد، افراد مبتلا به HCC ممکن است در معرض خطر سوء تغذیه شدید قرار بگیرند. حمایت تغذیه ای کافی ممکن است در مدیریت این سرطان ضروری باشد.
یک متخصص مراقبت های بهداشتی می تواند برنامه های تغذیه ای را برای یک فرد بر اساس نیازهای خاص خود تنظیم کند. این ارزیابی تغذیه ای جامع ممکن است شامل معاینه فیزیکی کامل، تجزیه و تحلیل تاریخچه پزشکی و داده های آزمایشگاهی و سایر عوامل مرتبط با سرطان باشد.
اگرچه متخصصان مراقبت های بهداشتی معمولاً دستورالعمل های تغذیه ای خاصی را بر اساس نیازهای هر فرد ارائه می دهند، برخی از غذاها با مزایای بالقوه برای مدیریت و کاهش خطر سرطان کبد مرتبط هستند. برعکس، برخی غذاها می توانند علائم را بدتر کنند و احتمالاً خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهند.
درباره سرطان کبد بیشتر بدانید.
غذاهایی که باید گنجانده شود
متخصصان مراقبت های بهداشتی ممکن است به افراد مبتلا به سرطان کبد توصیه کنند که غذاهای خاصی را در رژیم غذایی خود بگنجانند.
غلات کامل
تحقیقات نشان می دهد که مصرف غلات کامل با سرطان کبد رابطه معکوس دارد. در یک مطالعه در سال 2021، گروه هایی که بیشترین غلات کامل را مصرف کردند، کمترین خطر ابتلا به سرطان کبد و کمترین میزان مرگ و میر ناشی از سرطان کبد را داشتند. این ممکن است تا حد زیادی به دلیل فیبر غذایی باشد.
حبوبات
حبوبات مانند لوبیا، عدس و نخود یکی دیگر از منابع عالی فیبر هستند. آنها به طور بالقوه می توانند در برابر سرطان کبد محافظت کنند و ممکن است رابطه معکوس با این بیماری داشته باشند. تحقیقات نشان می دهد که افراد می توانند از مصرف 8 تا 40 گرم حبوبات در روز سود ببرند.
میوه ها و سبزیجات
میوه ها و سبزیجات سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و آنتی اکسیدان هستند و مصرف منظم آنها می تواند به پیشگیری از انواع سرطان کمک کند.
یک مطالعه در سال 2023 نشان می دهد که سبزیجات چلیپایی و کاهو بیشترین پتانسیل را برای کاهش خطر سرطان کبد و خطر مرگ و میر ناشی از بیماری مزمن کبدی (CLD) دارند.
برخی از تحقیقات سال 2019 نشان داد که مردانی که سبزیجات بیشتری مصرف میکردند، 50 درصد کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد را داشتند.
ماهی
یک مطالعه در سال 2010 رابطه معکوس بین مصرف گوشت سفید و ماهی و خطر CLD را نشان داد. این شامل ماهی های چرب غنی از اسیدهای چرب غیراشباع n-3 (n-3 PUFA) است، مانند:
ماهی قزل آلا
شاه ماهی
ماهی خال مخالی
ساردین
تحقیقات نشان می دهد
منبع مورد اعتماد
PubMed Central
پایگاه داده مؤسسه ملی بهداشت بسیار محترم
به منبع بروید
مصرف کافی n-3 PUFA حتی می تواند در برابر ایجاد HCC در افرادی که قبلاً به هپاتیت B یا C آلوده شده اند محافظت کند.
طبق یک مطالعه در سال 2013، ماهی های بدون چربی، ماهی های چرب، صدف ها و صدف ها نیز ممکن است ارتباط مستقلی با خطر ابتلا به HCC داشته باشند.
غذاهایی را بشناسید که با سرطان مبارزه می کنند.
غذاهایی که باید اجتناب کنید
افراد ممکن است بخواهند انواع خاصی از مواد غذایی را که ممکن است خطر سرطان را افزایش می دهند، محدود یا اجتناب کنند.
آفلاتوکسین ها
آفلاتوکسین ها به طور بالقوه با افزایش خطر ابتلا به سرطان کبد مرتبط هستند. آنها می توانند در غذاهایی مانند:
اما
برنج
بادام زمینی
دانه کنجد
تخمه آفتابگردان
گندم
برخی از غذاهای خشک و ادویه جات ترشی جات
آفلاتوکسین نتیجه عفونت قارچی یا آلودگی محصولات قبل و بعد از برداشت است. آنها همچنین می توانند از طریق خوراک دام به دام منتقل شوند و منجر به آلودگی گوشت و سایر محصولات حیوانی مانند تخم مرغ و لبنیات شوند.
میوتوکسین ها تقریباً 25 درصد محصولات زراعی جهان را تحت تأثیر قرار می دهند و بیشتر این سموم آفلاتوکسین هستند. با این حال، سازمان غذا و دارو (FDA) به طور معمول غذاها را برای آلودگی آفلاتوکسین آزمایش می کند و هیچ شیوع شناخته شده ای از بیماری ناشی از آفلاتوکسین در ایالات متحده رخ نداده است.
گوشت قرمز
تحقیقات انجام شده در سال 2017 نشان می دهد که گوشت قرمز با HCC و CLD همبستگی مثبت دارد، به این معنی که مصرف زیاد گوشت قرمز ممکن است خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهد.
بر اساس یک بررسی در سال 2021، مصرف زیاد گوشت قرمز ممکن است خطر مرگ و میر را برای کسانی که قبلاً مبتلا به سرطان کبد هستند افزایش دهد.
گوشت فرآوری شده
گوشت فرآوری شده از گروه 1 سرطان زا است، به این معنی که شواهدی وجود دارد که می تواند باعث سرطان در انسان شود.
سرشار از آهن و چربی اشباع شده است که با ایجاد سرطان در ارتباط است. گوشت فرآوری شده همچنین با ایجاد عوامل پرخطر سرطان مانند دیابت و چاقی مرتبط است. مقاومت به انسولین که با مصرف گوشت فرآوری شده مرتبط است، با سرطان کبد نیز ارتباط مستقیم دارد.
درباره رژیم غذایی و خطر سرطان بیشتر بدانید.
در طول درمان چه بخوریم
افرادی که تحت درمان سرطان کبد هستند ممکن است نیاز به شیمی درمانی یا برداشتن کبد (برداشتن بخشی از کل کبد) داشته باشند. برخی از غذاها می توانند به مدیریت علائم مرتبط با درمان در افراد مبتلا به سرطان کبد کمک کنند.
در طول شیمی درمانی
در طول درمان شیمی درمانی، ضروری است که افراد پروتئین و کالری کافی مصرف کنند. افرادی که تحت شیمی درمانی قرار می گیرند ممکن است متوجه شوند که اشتهایشان کاهش می یابد. آنها همچنین ممکن است علائم دیگری مانند زخم دهان و اسهال داشته باشند که خوردن را دشوار می کند.
این بدان معنی است که ممکن است برای فرد مهم باشد که غذاهای جدید را امتحان کند و رژیم غذایی خود را با میان وعده های پر پروتئین و کالری بالا تکمیل کند، مانند:
سالاد مرغ یا ماهی و کراکر
ماست یونانی
آجیل و دانه ها
تخم مرغ
درباره رژیم غذایی و شیمی درمانی بیشتر بدانید.
بعد از جراحی
همچنین خوردن وعده های غذایی سالم و متعادل بعد از جراحی بسیار مهم است. غذاهای زیر با کاهش مرگ و میر ناشی از CLD ارتباط دارند:
کاهو
سیب زمینی شیرین
سبزیجات چلیپایی مانند:
کلم بروکلی
کلم
گل کلم
حبوبات
هویج
در طول دوره های بهبودی، متخصصان بهداشت به طور کلی توصیه می کنند که افراد مصرف الکل خود را محدود یا به شدت پرهیز کنند.
رژیم های جایگزین
چندین رژیم غذایی رایج ادعا می کنند که سرطان را درمان یا حتی “درمان” می کنند. با این حال، هیچ مدرک علمی برای حمایت از آن وجود ندارد و هیچ رژیم غذایی نمی تواند جایگزین درمان حرفه ای پزشکی شود.
این رژیم ها عبارتند از:
رژیم قلیایی
گرسون تراپی
رژیم کتوژنیک
روزه متناوب
خلاصه
خطر ابتلا به سرطان کبد در افراد ممکن است کاهش یابد اگر سبزیجات چلیپایی، حبوبات، غلات کامل و ماهی را در رژیم غذایی خود بگنجانند و مصرف گوشت قرمز و فرآوری شده را محدود کنند.
برای افراد مبتلا به سرطان کبد یا در حال بهبودی، همین عناصر غذایی می توانند به مدیریت علائم در طول درمان یا کاهش خطر مرگ و میر کمک کنند. با این حال، شرایط از فردی به فرد دیگر متفاوت است و فرد باید همیشه از یک متخصص مراقبت های بهداشتی مشاوره فردی بگیرد.
منبع:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/liver-cancer-diet#summary